×
Meniu

ANUNŢ privind organizarea consultării publice a proiectelor de decizie

Primăria orașului Rezina iniţiază, începînd cu luna februarie, consultări publice a proiectelor de decizii pentru ședințele din lunile februarie 2025 – martie 2025.

Proiectele de decizii sînt plasate pe pagina web a primăriei „primaria-rezina.md” la capitolul „Transparența în procesul decizional”.

Scopul proiectelor – modificarea taxelor locale, administrarea bunurilor domeniului public şi ale celui privat ale oraşului (delimitarea bunurilor imobile și supunea lor înregistrării de stat, expunerea la licitație publică de vînzare-cumpărare, locațiune, schimbarea destinației, modului de folosință); acceptarea unor donații, alocarea mijloacelor financiare pentru necesitățile orașului inclusiv pentru achitarea contribuțiilor în apelurile de proiecte, alocarea mijloacelor financiare din soldul disponibil pentru efectuarea lucrărilor de reparație a infrastructurii orașului, reabilitarea străzilor, construcția sistemei de apeduct și canalizare, aprobarea programului de activitate a consiliului local, stabilirea indicelui de referință pentru achitarea indemnizației lunare personalului din cadrul primăriei orașului Rezina, aprobarea raportului privind executarea bugetului orașului pentru anul 2024, și alte acte cu impact economic și social.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectelor de decizie –
respectarea legislației în vigoare, dreptul și capacitatea efectivă de a soluționa și de a gestiona, în cadrul legii, în nume propriu și în interesul populației locale, o parte importantă a treburilor publice, (consiliul local administrează bunurile domeniului public şi ale celui privat ale satului (comunei), oraşului (municipiului);
c) decide în privința actelor juridice de administrare privind bunurile domeniului public al satului (comunei), orașului (municipiului), după caz, precum și privind serviciile publice de interes local, în condițiile legii;
d) decide în privința actelor juridice de administrare sau de dispoziție privind bunurile domeniului privat al satului (comunei), orașului (municipiului), după caz, în condițiile legii;
e) decide atribuirea şi schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate a satului (comunei), oraşului (municipiului), după caz, în condiţiile legii;
f) decide asupra lucrărilor de proiectare, construcţie, întreţinere şi modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ în condiţiile Legii cu privire la locuinţe, precum şi a întregii infrastructuri economice, sociale , medicale şi de agrement de interes local).

Prevederile de bază ale proiectelor sînt – prin proiectele de decizie consiliul orășenesc își realizează competențele atribuite prin art.14 din Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală.

Beneficiarii proiectelor de decizie sînt – populația din teritoriul administrat, comunitatea în întregime, contribuabilii, antreprenorii.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziilor supuse consultării publice sînt – administrarea eficientă a proprietății publice, delimitarea şi evidenţa separată a bunurilor din domeniul public şi cel privat, suplinirea bugetului cu mijloace financiare, sporirea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, contractarea anumitor servicii publice de interes local.

Impactul estimat al proiectelor de decizii este – ansamblu al relațiilor economice aferente formării și administrării resurselor bugetelor locale, a datoriei unităților administrativ-teritoriale și a altor active publice; gestionarea veniturilor, a cheltuielilor și a surselor de finanțare destinate exercitării funcțiilor care sînt în competența consiliului local conform legislației.

Proiectele de decizii sînt elaborate în conformitate cu cu art.14 din Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală, Legea nr.397/2003 privind finanțele publice locale, Legea nr.29/2018 privind delimitarea proprietății publice, Legea nr.121/2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, Codul Fiscal ș.a..

Recomandările pe marginea proiectelor de decizii supuse consultării publice pot fi expediate, pe adresa electronică: pr.rezina@gmail.com, sau pe adresa or. Rezina str.27 August nr.1, bir.nr.307, tel. 025423005

Proiectele de decizii și materialele care au stat la baza elaborării proiectelor de decizie sînt disponibile pe pagina web oficială primaria-rezina.md sau la sediul: primăria or.Rezina
str.27 August nr.1, bir.nr.307, tel. 025423005.

Autori de proiect
Primarul orașului Rezina, 025421650
Secretara consiliului orăşenesc, Lilia Răileanu, tel. 02542648
Specialiști principali (relații funciare), Oxana Purice; Brașovan Cristina tel.025422444
Specialistă principală (în planificare) Nadejda Botnari, tel. 025422644
Specialistă principală (relații cu publicul), Lilia Vudvud, tel.025423005
Specialiste principale în perceperea fiscală, Namolvan Ecaterina; Rotaru Svetlana, 025421649
Arhitecta șefă a orașului, Anisia Udrea, tel.025424922