×
Meniu

Depunere de flori cu prilejul consemnării a 30 de ani de la retragerea trupelor armatei sovietice din Republica Afganistan

Acum 30 ani , pe 15 februarie 1989, ultimele trupe ale armatei sovietice părăseau pământurile Afganistanului. Evenimentul marca sfârșitul unui război care, străin nouă, ne-a răpit feciori de la vatră.

Astăzi, 14 februarie a avut loc depunere de flori cu prilejul consemnării a 30 de ani de la retragerea trupelor armatei sovietice din Republica Afganistan. Zeci de oameni s-au adunat la Complexul memorial în amintirea ostaşilor căzuţi în acea deflagrație, a avut loc o acţiune de comemorare. La eveniment au participat Primarul orașului Rezina Simion Tatarov, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova Eleonora Graur, Președintele interimar a raionului Rezina Vasile Gobjilă,Şef Secţie administrativ-militară Rezina  Didina Stamati,Secretarul Organizației a tuturor războaielor din RM Anatolii Șefer, Președintele Uniunii Veteranilor de război din Afganistan din raionul Rezina  Gheorghe Marchitan,reprezentanţii APL de nivelul I şi II, veteranii războiului din Afganistan, rude ale celor căzuți pe cîmpul de luptă, reprezentanți a mai multor instituții publice. Primarul or.Rezina, dl Simion Tatarov a menționat în cadrul evenimentului de comemorare, că e important să nu dăm uitării acel eveniment tragic al istoriei, să-i comemorăm pe cei căzuți pe cîmpul de luptă. Și-a exprimat recunoștința, prețuirea pentru participanții la război, asigurîndu-i de toată susținerea necesară din partea primăriei.La toți veteranii războiului din Afganistan a fost îmânate medalii ,,Participanților la acțiunile de luptă din Afganistan 1979-1989” și diplomelor. În războiul din Afganistan, care s-a desfășurat cu implicarea trupelor sovietice între anii 1979 – 1989 și-au pierdut viața 301 moldoveni, dintre care 8 din raionul Rezina.  Primăria or.Rezina a organizat masă de pomenire cu participarea veteranilor și membrilor familiilor celor căzuți în războiul din Afganistan, preotul Stanislav a ținut a slujbă de pomenire.